Barangolások a Déli Kárpátokban 2. rész

Havazás a Retyezátban

A második Pietrelénél töltött napon csak kidugtuk az orrunkat a sátorból, amikor elállt a hódara. Aztán megint rákezdett, de akkor már a Lolaia-gerincre felfelé tartottunk, és fokozatosan egyre több lett a hó, fenn már egész szépen megmaradt. Lefelé a Pietrelébe bementünk enni és teázni. Az egyik bácsi már egész jól ért magyarul. 

Elkezdett esni a hó
Havas csúcsok
Hátszegi-medence

Bukura-hágó

Másnapra azt terveztük, hogy legalább a Bukura-hágóba felmegyünk. Napos időben indultunk felfelé, a Gentiana után beborult, és lassan havazni kezdett. A Pietrele-tónál végül úgy döntöttünk, belefér és felmegyünk a hágóba. Helyenként 20 centis havat hordott össze a szél. Az út viszonylag követhető maradt. A hágóban azért nem nézelődtünk sokáig, mert elég erős szél fújt. Visszafelé egyre erősebb lett a szél és a havazás, ami egy ponton havas esőbe váltott. Örültünk, hogy elértük a Pietrelét és megint tudunk meleg teát és ételt enni. 

Bukura
Pietrele-tónál
Retyezát
Bukura-tó
Rododendron

Miért mentünk át a Cserna völgybe?

A Bukura-hágóba tett túra utáni reggel elég esős volt. Kis tanácskozás után úgy döntöttünk, jobb, ha átmegyünk egy melegebb és szárazabb helyre, mert egyre nedvesebbek a cuccaink. A sátorból a pára már egyáltalán nem távozott, mert a Pietrele sátorozó hely túl szélvédett, a sátornak pedig kell egy minimális légmozgás, hogy átszellőzzön. Viszont időnk még bőven volt, és a Cserna völgye kellemesebbnek tűnt az időjárás jelentés alapján. Összepakoltuk a cuccainkat és visszamentünk az autóhoz. Hogy hol fogunk megszállni, arról fogalmunk se volt.

Scroll to Top