Felszerelés – Alap cuccok 

Erről videót szoktak forgatni, de nem szeretem a videókat, legfeljebb akkor, ha valamiért vicces. Bizonyos márkák istenítése az szokott lenni, mert a funkciójukat nem tudják betölteni, de azért mondják a hülyeséget.

Filozófia

Jól hangzó alcím… Lehetne koncepciónak is nevezni. Az utóbbi években sokat tisztult, hogy milyen felszerelésre van szükség a ruhától kezdve a sátron át a hátizsákig. Ehhez is kellett, hogy tudjuk, mit jelent nekünk a túrázás hosszútávon. A hosszútávú túrázást, amikor napokig megyünk. Ez azt jelenti, hogy a felszerelésnek megbízhatónak és ehhez képest könnyűnek kell lennie. Nem ultralightnak, mert az ilyen holmik tartósságáról nem sikerült senkinek meggyőznie, és ha valami túra közepén adja fel, mert nem elég erős az anyag, akkor komoly bajba kerülhetünk. A másik véglet se hiányzik, amikor minden vászon, ami erős, de nehéz és az eláztatott súlyára főleg nem vagyok kíváncsi.
Összegezve minden holmira a fő tulajdonságok:

  • Megbízható
  • Erős
  • A fentiekhez képest könnyű

Teljes felszerelés

Bakancs

A ruházat legfontosabb eleme, ezt az ára is tükrözi. A régi Lowával elkövettem az első bakancsosok hibáját, és egy számmal kisebb lett, mint kellett volna. Ez inkább az utóbbi években jött ki, amikor intenzívebb használatra váltottam. Mivel a bakancsvásárlás évekre meghatározó döntés, ezért hamar három gyártóra szűkült a kör: Hanwag, Meindl, Lowa. A Lowa esett ki következő körben, mert a választékban nem volt olyan bakancs, ami nekem kell. Valamint akkor úgy tudtuk, hogy a magyarországi szervizelés nincs rendben.
A bakancsnál fontos szempont volt, hogy több napos túrákra jön változatos terepen. Nem árt, ha fogad hágóvasat, hátha egyszer komolyan gondolom a téli túrákat is. Kevésbé fontos szempont volt, hogy ne legyen nagyon nehéz. Még kevésbé volt fontos az ára, mert hiába van tele a Marketplace hihetetlen jó ajánlatokkal, ha kiderül, hogy a bakancs középtalpa a kora és a kihasználatlansága miatt elporladt.
A bakancsot próbálni kell, ez okozott némi logisztikai problémát. Budapesten van esély a boltokban találni megfelelő bakancsokat, de ott is necces vásárolni, ha polcon ragadt példányokról van szó. Először a Mountexbe mentünk, ahol az eladó nehéz felfogású volt, és nem értette, hogy nekem a Hanwagból az Alaska felel meg, nem a Tatra. Kell a magasabb körgumi. Ott is hagytuk, és átmentünk a Tengerszembe, mert ott Meindlt árulnak.
A Tengerszemben nem volt Meindl Himalaya, így egy Islandot kaptam próbára, amivel a méretet be lehetett lőni. Az eladók a mountexessel ellentétben tényleg értették a dolgukat, eladni akartak és megoldották a problémát. A bakancsra leadták a rendelést decemberben, ami februárban megérkezett. Ennek az az előnye is megvolt, hogy a bakancsot idén gyártották. Eggyel kevesebb probléma, ami miatt aggódni kell. Majd 3-4 év múlva lesz aktuális újratalpalni.
A Meindl Himalaya hivatalosan B/C kategóriába esik, ez a talp keménységét jelöli. Minél keményebb egy talp, annál stabilabb benne lépni, de kényelmetlenebb. A memóriahabos talpbetétnek hála nem nagyon jutott eszembe, hogy valami nagy és nehéz bakancs van a lábamon, nagyon kényelmes. A magas körgumi miatt nem kell aggódnom azon, hogy a kövek felsértik a bakancs oldalát. A fűzőrendszer ötletes, az is kényelmesebbé teszi a bakancsot, nem szorít rossz helyen. A Vibram talp alap a túrabakancsoknál.

A hótól rendesen vizes lett, de csak kicsit ázott be

Héjkabát és poncsó

A héjkabát véd a szél ellen, általában nincs benne bélés, alá lehet öltözni, ahogy a hőmérséklet és a szél megkívánja. Én csak kisebb esőnél teszem ki víznek, ha nagyon esik, akkor arra ott a poncsó, ami a hátizsákot is takarja pluszban. A szinte jellegtelen, piros héjkabátom egyszerű, van rajta két zseb. Nincs felesleg cipzár, zseb, varrás, teszi a dolgát. A poncsó is nagyon egyszerű, leginkább ott érdemes használni, ahol nem akad bele semmibe. 

Ruhák

Nem tudok sok ruhát szállítani és nem is akarok. Amiket mostanában használok, azok jól kombinálhatóak egymással a legtöbb időjárási helyzetre. 
A nadrágok és polók Decathlonból jönnek. Nadrágból van háromféle, nagyon vékony meleg időre, egy szélálló anyagú hűvösebb időjárásra és egy téli. Nem érdemes nadrágra sokat költeni, könnyű elszakítani. Vastag aláöltözet leggingsem is innen van, jó meleg. A polókkal is elégedett vagyok, a kevert szálas gyapjú cuccok jól sikerült termékei a Decathlonnak.
Van egy vászoningem, ami már lassan 10 éves és a Nomádban vettem. Elpusztíthatatlan darab, ha új cuccok közé keverném, senkinek nem tűnne fel, hogy nem most varrták. Sajnos, ezt a márkát már nem árulják.
Régebben a 4Campingből is vásároltam, de mostanában inkább idegesítőek. A Zulu márkából van gyapjú pulóver és vékony aláöltözet nadrág. Ezekkel is meg vagyok elégedve.

A vastag polár felsőt is vinni szoktam, éjszaka általában kell. Ha nem, akkor a párnahuzatba tömöm. Aki idáig eljutott az olvasásban, annak elárulom a kényelmes, könnyű és költséghatékony párna titkát túrára. Nem kell felfújható csoda vagy hálózsáktartóval szenvedés, csak egy cipzáros kispárnahuzat, amit ki lehet tömni a nem használt ruhákkal.

Zokniból Mundét veszek, ezüstszálas is van, ami antibakteriális és kevésbé büdösödik. Ezzel kapcsolatban nem mindenki osztja a gyártói ígéretet. Szerintem működik, de nem kell közelről szagolgatni.

Fontos, hogy védjük a fejünket is, amit néhány könnyű holmival megtehetünk. A Decathlonban régebben vettem Simond balaklavát, amit télen biciklizéshez is használok. Szélálló és meleg. Ha nincs nagy szél, de kell valami a fejemre, akkor gyapjú csősál és egyszerű gyapjú sapka. Általában a kalapot is felteszem. Hacsak nincs akkora szél, hogy le akarja tépni a fejemről.

A kesztyű is fontos, akár nyáron is lehet olyan szél, hogy muszáj felvenni. Mostanában a régen vásárolt North Face kesztyűt vittem, szélálló, nem ázik át és hideg időre is jó. Melegebb időre most már be kell szereznem valami ujjatlan kesztyűt.  

Éjszakára viszek pluszban derékmelegítőt, az a biztos, ha van, nem foglal sok helyet. Külön alvós holmit nem viszek, mert felesleges plusz súly lenne. 

Hálózsák

Van belőle három, minden helyzetre. Vékony hálózsák nyárra, ez nem nagyon van használatban, de elfér. A háromévszakosnak számító zöld-barna RP hálózsák viszonylag könnyű. A Coleman téli nehéz, de abban is képes vagyok megfagyni, ha nem ettem elég vacsorát. Egyelőre nem bukkant fel olyan hálózsák sehol, ami ár-érték arányban jó volna.

Sátor

Hosszas tépelődés után egy Salewa Litetrek III lett a fő sátor. Magashegyi sátor trekkingezéshez, a hivatalosan három személyes pont elég két embernek és a cuccoknak. Az aluváz, szélállóság, bírja az esőt fontos szempontok voltak. A Salewa rendesen teszteli a sátrait, tapasztalt gyártó, tehát tudni fogja azt a sátor, amit ígérnek. Valóban kapott már szelet, esőt, havat, jégesőt. Egyelőre extrém mínuszokhoz nem volt szerencséje. Erdőhatár alatt nem jó használni, mert ha nincs minimális légmozgás, akkor a sátor a párát benn tartja. Egy-egy éjszakát ki lehet bírni, de huzamosabb időre nem volna jó.

Kilátás a Retyezátra

Hátizsák

Hosszas kiválasztási folyamat után vettem meg a Gregory Devát. Női alakra kifejlesztett hátizsák, ötletes felfüggesztéssel. Valahogy úgy lehet elmagyarázni a működését, hogy velem mozog a zsák, nem kell dolgoznom az egyensúly megtartásán akkor se, ha nagyon nehézre van pakolva. Az alsó heveder elég hosszú ahhoz, hogy a polifoam felköthető legyen. Ez is fontos szempont volt, hogy ne kelljen plusz hevedert pakolni. A víznek van külön oldalsó tartó, a zsák első felén cipzáros zsebek, és a belsejéhez is hozzá lehet férni a teteje felnyitása nélkül. A hátizsák beállítása igényel némi odafigyelést, ebben youtube videó segít. 

Gregoryk egymás közt. A férfi és a női változat

Túrabot

Még mindig ugyanaz, ami 2014-től megvan. Azóta a Gabel Mont Blanc túl van egy hegycserén, a markolata, festése kopott. Ettől függetlenül, amíg a Gabel tud hozzá hegyet szállítani, marad. Valószínűleg az életben nem kell újat vennem.

Scroll to Top