Hogyan öltözködjünk túrán?

Itt a jó idő és néhányan kérdezték tőlem, hogyan érdemes öltözni túrára. Ez függ attól, hány napra, mikor és hova megyünk. A hőérzet egyéni adottság, viszont számolni kell a párás levegő és a szél hűtő hatásával. A hideg, párás, szeles időt hidegebbnek érezzük és könnyebb kihűlni. Vannak alapszabályok, amikkel nem lehet mellényúlni. Persze, semmi nem garantálja, hogy nem lesz melegünk vagy nem fogunk fázni, de kis gondolkodással és felkészüléssel kényelmessé tehetjük a túrázást. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy drága cuccokat kell vásárolni. Használt ruha üzletekben is lehet megfelelő ruhákat venni, valamint munkavédelmi boltokban is körül lehet nézni.

1. Fejlámpa. Jó minőségű legyen az elemmel együtt. Én PetzlTikkinát használok, strapabíró darab. Alakulhatnak úgy a körülmények, hogy akár az egynaposra tervezett kirándulás is sötétedés után ér véget, esetleg még órákig kell bolyongani és keresni az utat. Sötétben ez nehezebb fény nélkül. Legjobb nyakban viselni, így nem keveredik el. A fejlámpa öltöztet.

2. Lábbeli. Nagyon egyéni, hogy kinek milyen felel meg. Viszont nehéz terepre nem biztos, hogy jó ötlet egyszerű sportcipőt húzni, mert a talpa csúszni fog, a bokát nem tartja. Hosszabb túrára, nehéz terepre érdemes megfelelő bakancsot választani. Ha kezdő túrázó az ember, akkor lehet, elég olcsóbb darab is valamelyik sportáruházból, aztán ha komoly a szándék, lehet komolyabbat vásárolni. Sokat fel kell próbálni, mire meglesz a megfelelő, rá kell szánni az időt. Nekem La Sportiva Typhoon GTX-em volt, szerettem, de a villámcsapás csak a Vibram talpat hagyta épen. A Vibram talphoz emiatt ragaszkodom. Most Lowa Lady II GTX bakancsom van, olyan jól sikerült választanom, hogy a betöréssel járó kellemetlenségeket is megúsztam.

Pádis, 2015.fejlámpa, Petzl Tikkina
sapka, fogalmam sincs, bírom a színét
balaklava a nyakamon sálként, coverguard egy munkavédelmi boltból
Póló, valami a Hervisből
Nadrág, Lidl
zokni, ami nem látszik, szintén a Lidlből
bakancs, ami szintén nem látszik jól, La Sportiva
kesztyű, valami a munkavédelmi boltból, biciklin használom
és egy nagyon jó bot, Gabel Mont Blanc

3. Hátizsák. Legyen széles a pántja és jó, ha rögzíteni lehet deréktájt, mert így a súly nem az ember vállát húzza. Szerintem legjobb, ha belefér a kabát, esőnadrág, esőkabát a kaja mellé. Tavaly Pádison a Szamos-bazárban becsúsztam egy vízesés alá. Viszont volt nálam egy harisnya, esőnadrág, így a vizes nadrágot le tudtam cserélni. A csapatban akadt hosszú ujjú felső is. Ezért nem kellett elázás miatt visszafordulni, valamint a sáros túragatyám is tiszta lett a kényszerű fürdéstől.

Jégbe hűtve… A Szamos-bazár
Az inget egy turkálóban vettem, a célnak megfelelt
Hátizsák, amiből nem sok látszik, Lidl – A kialakítása nagyon jó, az anyaga gyenge. Egynapos túrára viszont tökéletes

4. Kabát. A várható hőmérsékletet vegyük figyelembe, amikor kiválasztjuk a kabátot. Férjen alá egy polár pulóver, hogy ha hidegebb lenne, mint amire számítottunk, ne érjen meglepetésként. Mindenképp legyen szélálló. Ha nem vízálló vagy hamar átázik, akkor mindenképp legyen esőkabát is a hátizsákunkban. 

Utolsó simítások indulás előtt: beállítjuk a botokat
Vivien Quechua cuccokat szerzett be, amelyek kezdő túrázóknak megfelelnek
Rajtam Quechua biciklis esőnadrág. Lehet, hogy nem lélegző anyag, de állja a vizet és a szelet
A poncsóm turkálós, szintén víz – és szélálló

5. Egyéb ruhadarabok. Kezdjük a zoknival. Bakancshoz a legjobb választás túrazoknit húzni. Ezek varrás nélkül, kevertszálas gyapjúból készülnek. Vizesen hamar átmelegednek a bakancsban, ha mozgásban vagyunk.

A nadrág lehet bármilyen, csak kényelmes legyen. A túrázásra való nadrágok persze jobbak, mert könnyűek és gyorsan száradnak. Ősszel szokott a Lidl túra cuccokat árulni, nekem a nadrágom onnan van és jól bírja a nyúzást. Farmert, vászon nadrágot akkor vegyünk fel, ha szinte biztos, hogy eső nem lesz vagy rövid időre megyünk. Ezek nedvesen nagyon nehezek tudnak lenni, tapadnak és hűtenek. A rövid nadrág nyáron kellemes viselet, viszont számolni kell azzal, hogy a növények irritálhatják a bőrünket, szederindák, csalán ellen nem leszünk védve.

A felső lehet póló, trikó, de ezekből se feltétlen a pamut a legjobb. Én a pólómra inget szeretek még felvenni. Ha picit hűvös van, de a kabát sok, akkor az ing pont jó lehet. Könnyű, elfér a hátizsákban, ha nem kell. A magas UV sugárzás ellen is véd, ha úgy érezzük kevés a naptej használata.

Nyáron egy baseball sapka a nap ellen tökéletes védelmet nyújt. Én szeretek könnyű kendőt is feltenni a fejemre. Ha olyan helyre készülünk, ahol hideg idő is lehet, akkor téli sapka és sál sem árthat, valamint kesztyű.

+1. Bot. Nehéz hátizsákhoz kötelező, segít megtámaszkodni és elosztani a súlyt. Nehéz terepen is jól jön, valamint akkor, ha valamilyen sérüléssel indulunk túrázni. Nekem a bokám problémás, ezért általában ragaszkodom a bothoz.

Pádisi hétvége kivételesen napsütéssel
fejlámpa, Petzl Tikkina
kabát, fogalmam sincs,
meleghosszú ujjú felső, Kalenji, futóknak árulták
nadrág, Lidl, de ez nem ugyanaz, az előző füstté vált
Kamásli, RPzokni, ami nem látszik, Mund Andes, tényleg nem lesz büdös
bakancs, Lowa

Scroll to Top