Hogyan viselkedjünk a vad pásztorkutyákkal?

A Buta-tisztás és a pásztorkutyák fotóival kapcsolatban érkezett néhány reakció, hogy milyen félelmetesek és veszélyesek ezek a kutyák. Valóban veszélyforrást jelentenek, de megfelelő viselkedéssel elkerülhető, hogy baj legyen.

Támadnak a kutyák?

A kutyák a nyájat védik embertől, medvétől, farkastól, a pásztor az, akire hallgatnak. A pásztor irányítja a kutyákat,  amikor azok terelik a birkákat. Ha megközelíti a túrázó a nyájat, akkor a kutyák bekerítik és ugatnak. Ilyenkor meg kell állni nyugodtan és megvárni, amíg a pásztor visszahívja őket. A pásztoroknak érdemes köszönni a saját nyelvükön, aztán attól függően, hogy mennyire barátságos emberről van szó, akár beszélgethetünk is vele. Ha már egy-két szó megy a nyelvükön, a pásztor beszél kicsit angolul, valamint a mutogatásból értünk, akkor nagyon jól el lehet kommunikálni. A kutyák ilyenkor megnyugodnak, a következő találkozáskor már nem lesznek olyan hevesek vagy egyáltalán nem fogjuk érdekelni őket.

A nyáj és kutyák

A nyáj elkerülése

Ha a terep engedi és messziről észrevettük, hogy legeltetés folyik, akkor megelőzhetjük a találkozást azzal, hogy nagy ívben megkerüljük a nyájat. Ezt egyszer Pádison csináltuk, mert a nyáj a túraúton feküdt szanaszét, a kutya pedig jelzett messziről. Mivel pásztort nem láttunk, ezért a kutyának tetsző távolságban kerültük el a területét.

Ő a sunyi

Magányos kutyák nyáj nélkül

Lehet találkozni kutyákkal úgy is, hogy nincs se nyáj, se pásztor. Ők általában meglátták a könnyebbik utat és a túrázók élelmiszer készletéből szeretnének pár falathoz jutni, esetleg némi simogatástól és pocakvakarástól sem riadnak vissza. Ha megetettük őket, esetleg a simogatást is bevállaltuk, szert tehetünk egy tartós kíséretre is. Persze, lehet, hogy kissé pofátlanok lesznek és képtelenség lesz nyugodtan megenni egy kis kolbászt vagy füstölt szalonnát, mert határozottan fog a kutya belegyalogolni a személyes terünkbe.

Reggeli vakaródzás

Néhány kutyás kaland

Tavaly ősszel találkoztunk a Szürkével a Szkorota-hágóra menet. A pásztor barátságos volt, hívott minket, hogy menjünk fel velük, közben bemutatta a kutyákat. Szürke volt  a kedvence. A barna a lusta, ő amikor csak lehetett, lefeküdt. A kalóz szeműre azt mondta pásztor, hogy sunyi, vele ne foglalkozzunk. A fehér igen agresszív, vele se törődjünk. A szürke hosszúszőrűvel nincs gond, csak nagyon félénk. A nyájterelés nagy élmény volt nekünk, a hágóban konyakkal és pálinkával kínáltuk a pásztort, aki a cujkájából adott nekünk.

A pásztor és a kedvence

A júniusi túrán ugyanezzel a csapat kutyával találkoztunk, bár Szürke gazdája nem volt velük. Megismertek minket, így nem volt nagy ugatás, Szürkére kétszer szólt rá a pásztor, mire hajlandó lett elindulni. Visszafele a Kusztura felől futottunk, és hirtelen jöttünk elő a törpefenyvesből. Ezért a kutyák ránk rohantak. Szürke a fehérből kitépett némi szőrt, biztos, ami biztos, ne bántson minket. Végül nem lett probléma, lecsekkoltak, hogy már megint mi vagyunk azok, a pásztor is jött gyorsan, hogy lenyugtassa a őket.

Aznap újra találkoztunk velük, mert a Buta-tisztásra hajtották a nyájat. Némi szalonnabőrt kaptak tőlünk, Szürke pedig jött simogatásért. A vacsorát addig felfüggesztettük, amíg a nyáj ott tartózkodott, mert Szürke is elég pofátlan tud lenni és ő nem is félénk.

Reggel Szürke átjött, amikor már elkezdtünk pakolni. Kapott füstölt szalonnát, simogatást, pocakvakarást… Valakinek foglalkoznia kellett vele, mert egyébként nem nagyon engedett pakolni, így felváltva simogattuk. Látszott, hogy szívesen jönne velünk, de szerencsére ő is tudta, amit mi is, hogy ő a nyájhoz tartozik. Ami viszont fontos: a pásztorral ősszel összebarátkoztunk, jó darabon együtt mentünk és mesélt a kutyákról, így mi is megismerhettük őket annyira, hogy tudjuk, melyiket lehet simogatni.

Összegezve a legfontosabbak:

  • Ha kutyák jönnek felénk és ugatnak, akkor álljunk meg, ne pánikoljunk, és ne viselkedjünk támadóan. Várjuk meg a pásztort.
  • Ne akarjuk megsimogatni a kutyákat, amíg a pásztor egyértelműen nem engedte meg és nem derült ki, melyiket szabad.
  • Lehetőség szerint kerüljük el a nyájat.
  • Ne kerüljünk a nyáj és a kutyák közé, mert abból nagy baj lesz.
  • Olyan területre, ahol legeltetés folyik, ne vigyünk kutyát a balesetek elkerülése végett.

A kutyákról még itt olvashattok.

Scroll to Top