Kaja, kaja, kaja

A táplálkozás túrán is fontos kérdés. A hétköznapoknál nehezebb és bonyolultabb, mert nem lehet csak úgy leszaladni a boltba, ha kell valami. Mindenképpen kompromisszumokat kell kötni, mert nem cipelhetünk felesleges dolgokat, de nem lehet nagyon egyhangú se az étkezés, különben éhen halunk az unalomtól. 

Kaja bakik

Sokan vannak, akik egy-egy ételnek az említésére is rosszul lesznek. Sokan nem szeretik a spenótot, brokkolit, rosszul vannak a pacal látványától, kiakadnak a halételeken. Túrán lehetséges ezt új szintre emelni. 2016-ban a hengeres csomagolásban árult zabfalatokból vittünk sokat, a túra végére szinte már csak a natúr változat maradt. Pirosarannyal is fel lett dobva már a végén, de nem segített. Azóta sem bírom a natúr zabfalatokat. 

Előfordul, hogy egy gyártó a mennyiséget módosítja, ez is egy módja az áremelésnek. Kevesebbet adnak ugyanannyiért. Ilyenbe is belefutottam, és emiatt nem úgy alakultak a kcal értékek, ahogy addig. Apró kellemetlenség. Kerestem másik terméket, mert a zabszeletek finomak és laktatóak.

Jó ötletnek tűnik a piacon kolbászt venni. Aztán kiderül, hogy nem bírja olyan jól, mint a bolti vákuumcsomagolt. Máris borul a terv, kevesebb a kaja, mint kéne. 

Kaja evolúció 

Az étkezésnek komoly szakirodalma van. Milyen tápanyagból mennyit, hány kcal, ne legyen se sok zsír, se sok cukor, ilyen mentes, olyan mentes, már mindenmentes és csak víz… Bele lehet őrülni, pedig ezek csak a hétköznapok. 

Eleinte nem nagyon foglalkoztam azzal, mi lesz túrán. A hagyományok szerint konzerv, szalonna, kolbász, kenyér, valami müzliszelet került a hátizsákba. Első többnapos meneten kiderült, hogy ez így nem jó. Elkezdődött a kísérletezős időszak. Ennek lett az egyik áldozata zabfalatok, ami egyszer túl hangsúlyos szerepet kapott. 

Az évek során alakulgatott, hogy mi kerül a hátizsákba. Mivel nem 3-4 napokról volt szó, hanem többről, így tétje is volt. Nem lehet túl egyhangú, kell meleg étel, de azért egy palackot elég legyen vinni. Ennek érdekében egy palackra nem baj, ha ketten vagyunk, elég egyszer vizet forralni és megcsinálni a kaját. 

Mi megy most a zsákba?

Gondolkoztam, hogy lebontom étkezésenként a kaját, de rájöttem, hogy a nap végi vacsorán kívül nincs igazán kialakult sorrend. Időjárástól, kedvtől, fáradtságtól is függ, hogy reggeli mi lesz, mennyi, megállunk-e hosszabb időre napközben. Nekünk ezek a kaják elég változatosak és nem unalmasak, valamint a napi kb. 2000 kcal megvan. Lehetne több is, de ebbe nem halunk éhen több nap alatt se. 

Cornexi zabkásák. Hidegen és melegen is el lehet készíteni. A simán elcsomagolt zabkása ötletét végül elvetettem, mert az adagonként csomagolt zabot könnyebb kezelni. Tartok attól, hogy kiszakadhat a zacskó, dobozban túl nagy helyet foglalni, valamint szemmértékre vagy kanálra hagyatkozni veszélyes, túl gyorsan fogyna…

Mexicorn chilis verziója. Kicsit kérdőjeles tétel, mert 70 gramm helyett 55 grammos kiszerelése van és ehhez képest felment az ára is. Útközben gyorsan enni valamit nagyon jó, valamint a chilis íz is jól esik. 

Hamé pástétomok. Változatos ízűek és ha muszáj, akkor kenyér nélkül útközben befalhatóak. Volt már rá példa, hogy esőben muszáj volt valamit enni, és ez volt a legkönnyebben elérhető. A csomagolásuk sem nehéz. 

Répa. Tavalyi fejlesztés. A répa nem foglal nagy helyet, nem sérülékeny, nem romlik gyorsan. A paradicsommal, paprikával és almával több a macera. A banán pedig végképp olyan, amit első nap meg kellene enni. A répa bár nem tartalmaz sok kcal, a rostok és vitaminok fontosak. Valamint növeli a változatosságot. 

Rozskenyér. Idéntől kovászos kenyeret sütök. Tavaly a szokásos félegyházi betyárcipóval megjártuk. Azelőtt nem volt baj a minőségével, de szétesős, porrá válós lett ez a kenyér. MIvel a kenyérsütés megy, így sütök 2 db egykilós rozskenyeret.

Gyulai kolbász. Vakuumcsomagolt, jó minőségű, nem romlik meg gyorsan. Visszaállunk erre. 

Szalonna. Jó sok zsír, ami alváshoz nem árt. 

Valamilyen kemény sajt. A sajt előnye, hogy nagy energiatartalmú, finom és a kemény sajt jól bírja a túrákat.

Knorr krumplipüré por. Nem tudom, mikor fedeztük fel. Csak víz kell hozzá, nem is annyi, mint a zacskó hátulján lévő recepten van… Az tejet is ír… Egyszer itthon megcsináltam úgy, senkinek nem ajánlom. Túrán ebből egytálétel készül. A szalonnát és kolbászt meg kell pirítani, amikor jó, felönteni vízzel és megvárni, hogy felforrjon. Akkor mehet bele a Knorr bögrés leves. Így meg is van oldva a fűszerezés és a sózás. Végül a krumpliport belekeverjük. Igény szerint mehet bele egy kis sajt vagy mexicorn. Esetleg mindkettő. Ez szokott lenni a vacsora, ami hideg éjszakákon nagyon jól jön, mert elég energiát ad ahhoz, hogy az alvás ne abból álljon, hogy többször felriad az ember fázva. 

Knorr bögrés leves. Az egytálétel hozzávalón kívül a meleg leves jól esik. 

BioTech USA Oat and nuts. Most fogjuk először vinni. Nagyon jó volt a Zabszelet, de kisebb a kiszerelés… Zabrudiból pedig nem találom az 50 grammos verziókat. Így más terméket kellett keresni, aminek magas az energiatartalma és nem foglal sok helyet, gyorsan el lehet fogyasztani. 

Földi mogyoró, dió vagy bármilyen mag. Idén pakolunk ezekből többet is. 

Kávé és tea. Igazából csak finom és melegít.  

Áfonya. Nem visszük, hanem találunk. Nyáron szamóca, málna és szeder is akad. 

Az egész kaja egy embernek kb. 5-5,5 kg 9 túranapra. 9 napon túl kellene bevásárlás vagy előre ledepózott kajacsomag. 

Elvetetett ötletek

Liofilizált ételek. Nagyon jól hangzik elsőre, hogy elég vizet hozzáadni és kész a vacsora. Aztán jobban megnézve háromszor-négyszer annyiért kapok annyi kcalt, amennyi a 400 Ft-os Biotech szeletben van. A krumplipürés egytálételt kb. 400 kcal-ra lehet belőni és egyenként nem kerülnek annyiba az összetevők, mint a liofilizált ételek. 4000 Ft körül lehet komolyabbakat kapni, amik 500 kcalt tartalmaznak.Ez már egy 8 napos túrán 32 ezer lenne, és akkor más ételt nem vettem.

Sült hús. Kipróbáltuk tavaly, elsőre jó ötletnek tűnt hosszan sütött tarját vinni. Az első 2-3 napra számoltunk vele, végül nem esett olyan jól.

Szárított gyümölcs. Ötletként mindig előjön, hogy kéne vinni. Egyszer aszalt szilva került a zsákba, amitől erős gyomorégésem lett, azóta nem szívesen kísérletezem vele.

Méz. Finom és édes, de nagyon ragad.

Hüvelyesek, bulgur, rizs. Ötletként kaptam egy csoportban. Igaz, a posztomban nem pontosítottam a paramétereket, hogy hosszútávról van szó, korlátozott gázmennyiséggel és edényzettel. 

Edényzet

Két db fém bögre, az egyik a kávénak, a másikban főzünk. Nem visszük túlzásba, nem kell annyit mosogatni. Műanyag kanalak evéshez, és egy fém főzéshez. Vágódeszka, mert valamin vágni kell. Vágáshoz van nagy kés és bicska. Kis fém poharak is vannak, azok a kávéhoz és a teához. 

Scroll to Top