Márciusi túra Édeslakon

A kishalmágyi turistatalálkozón a Zaránd Barangolói Turistaegyesületet is megismerhettük, és már akkor eldöntöttük, hogy meglátogatjuk az egyesület turistaházait. Március 15-én Édeslakra mentünk, hogy ott töltsük a hétvégét. A falu Gurahonctól északra található, az utolsó pár km-en földúton lehet megközelíteni. A környező hegyekre szép kilátás nyílik, a Zaránd egy részét is nagyon jól belátni.

Édeslak

Kifogtuk a rossz időt

A márciusi hosszúhétvégén általában nincs szerencsénk, most is borús-esős időt fogtunk ki. Ez nem szegte kedvünket, amint az édeslaki házhoz értünk, elindultunk felfedezni a környéket. Nagy Árpád vezetett minket körbe. Ezen a vidéken nincsenek jelzett turistaösvények, így érdemes vezetővel vagy jó GPS-szel belevágni a kalandba, mert könnyen el lehet veszni az erdészeti utakon, ösvényeken.

Erdei séta

Felkapaszkodtunk a falu mögötti dombra, utána a gerincen nyírerdőben haladtunk tovább. A fák még nem hajtanak, viszont a talajon a virágok ébredezni kezdtek. A szemerkélő eső és köd ellenére tavaszi hangulatú volt ez a kis túra. Este faszénen micst sütöttünk, szerencsére épp nem esett az eső, így nem maradtunk éhen.

Sül a mics

Sárdagasztós kör

Szombat délelőtt hol esett, hol szemerkélt, ezért csak a temetőig mentünk. Amikor megérkezett a társaság másik fele, túrázni indultunk. Nem Édeslak volt a kiindulópont, autóval néhány km-rel arrébb mentünk egy Csúcsmező nevű, talán még Édeslaknál is apróbb faluba. Innen tettünk egy körtúrát Árpád vezetésével.

Édeslaki temető

Az első megállónk félúton egy ortodox fatemplom volt. Ide be is mehettünk fotózni. Innen változó intenzitású esőben gyalogoltunk tovább a sarat dagasztva. A tavaszi hangulat mégse maradt el, mert találtunk krókuszokat, kankalint, és még egy szalamandrához is volt szerencsénk. Kilátás is jutott nekünk egy-két helyen, persze a felhők miatt nem láttunk el a Biharig. Majd legközelebb szebb időben jövünk.

Templom
Sokkal többet látunk, ha jó az idő

Napos vasárnap

Vasárnap reggel ragyogó napsütésre ébredtünk. Már csak arra volt időnk, hogy a ház környékén fotózzunk, mert azt terveztünk, hogy Gurahoncnál Marosszlatina fele fordulunk, átvágunk a Zarándon, aztán megnézzük a solymosi várat. A ház mellől látszott a havas Bihar, Gajna… Valahogy nem vágytunk oda a tavaszias időből, de jó volt nézegetni a havas csúcsokat, gerinceket.

Kilátás a Zarándra

A Gurahonc-Gyulatő közötti hegyi szakasz továbbra is jó állapotban van, érdemes arrafele autózni, vagy keményebbeknek bringázni. A Drócsához vezető ösvényt most már könnyebb megtalálni, mert információs táblát helyeztek ki.

A solymosi várnál nagy volt a forgalom, ezért nem maradtunk sokáig. Inkább felmentünk a vár mögötti gerincre. Innen láttunk havas csúcsokat, valószínűleg a Ruszka-havasokra láttunk rá.

Fenn még hó van
Máriaradna
Scroll to Top