Megint kaja

Az előző posztban elkövetett túrán összeállított menü működött. Egyedül a Gugu-csúcs napján követtük el azt a hibát, hogy nem ettük meg a májkrémet. A túra tapasztalataiból végül továbbgondoltam, hogy kéne összeállítani a kajás csomagot, hogy kicsivel több energiát lehessen nyerni belőle. Továbbra is cél az, hogy a lehetőségekhez képest változatos legyen, és emelett a napi súly fejenként ne legyen fél kilónál több. A makrótápanyagok egyensúlyával is próbáltam foglalkozni, de ezen lehet, hogy még agyalni kell. Egyébként nem értek ehhez az egészhez, csak a saját szervezetemet akarom egyben tartani. Próbáltam értelmes cikkeket vagy videókat keresni túraétkezés témában magyarul, de rájöttem, hogy elég ködös elképzeléseik vannak. Legalább a kcal és makrotápanyagok értékeit lehetne pontosan megadni, de az se megy. 

A módszer

Összeírtam táblázatban az összes ennivalót, ami szóba jöhet. Kcal, szénhidrát, zsír és fehérje értékek voltak érdekesek nekem 100 grammra vetítve. Néhány étel fixen marad. A Cornexi zabkásákon viszont kibukott, hogy az új adagolással nem járunk jól, ezért megnéztem a Fit kásákat. Utóbbiakat 60 grammos adagokban lehet megvenni, és a kcal értékeik is jobbak. A zabkásák, hajdina kása és rizskásák legmagasabb kcal értékű fajtáit egész jól és változatosan lehet kombinálni. Viszont a Cornexivel ellentétben szükséges forró vizet használni. Így néhány zacskó Cornexit is érdemes elrakni. Ezzel a kása problémát megoldottam. A rosttartalom miatt szükség van rájuk. Reggelire vagy vacsorára szokott zabkása lenni, ez kedvfüggő.  
A többi ételcsoportból azokat néztem meg, amiket egyébként is vinni szoktunk. A halpástétomok nagyon bejöttek, finomak és a hal íz elég változatosságot ad. Nekem jobban is csúszik, mint a disznó vagy a szárnyas pástétomok. Mivel a májkrém útközben elfogyasztandó kategóriába került, ezért leginkább magában esszük. Meg lehet szokni, mielőtt valaki nagyon kiakad.
A Knorr leveseknél meglepett, hogy mekkora a szórás. Azt a három fajtát választottam ki, amiket vinni szoktunk. Mivel a kétszemélyes krumplis vacsorába szokott kerülni, ezért szűk keresztmetszet, hogy a társam nem szereti pl. a brokkolisat. A győztes a sajt krémleves lett 104 kcal-val.
A Knorr burgonyapüré pehely túrán tápláló és meleg egytálétel lesz, mehet bele szalonna, sonka, sajt. Viszont otthon és a zacskóra írt recept szerint soha és semmilyen körülmények között ne próbáljátok ki, mert az borzalmas.
A zabszeletekkel tavaly óta problémánk volt. A Cornexi itt is megvágta a szelet súlyát. Végül a Biotech USA Oats and Nuts szelete mellett döntöttünk és nem bántuk meg. A 70 grammos szelet gyorsan feltölt energiával, ami sokáig kitart. A májkrém mellett tökéletes kaja útközben. Persze, nem egyszerre.
A harmadik, út közben fogyasztható csoport a magvak. Régebben Mexicornt vittünk, de abból is elkezdték kispórolni az anyagot, meg el is tűnt a polcokról egy ideig. A hántolt tökmag kcal értéke nagyon magas, vittünk is belőle… Sajnos, csúnya hasfájást okozott, ami a Gugura fel és le nem volt kellemes. Itthon is próbálkoztam vele, de nyugton ülve se volt jó. Szerencsére túrán volt még mandula, azzal nem volt gond. Alesto protein mixet vittünk még, de arra nem került sor szerencsére. Itthon pár falat után kiderült, hogy ugyanolyan a hatása a keveréknek, mint a tökmagnak. 
Répát az első néhány napban tudunk enni, addig bírja. Változatosabb, és gyorsan el lehet rágni menet közben.
A szalonna, sonka, kenyér klasszikus hármas. A kenyér most már kovászos teljes kiőrlésű rozskenyér szokott lenni. A kovásztól tovább marad friss, jobban emészthető. Nem morzsálódik olyan idegesítően, mint a bolti kenyerek.

Miután meglettek a 100 grammos értékek, az adagokat is kiszámoltam, aztán csináltam egy minta étrendet egy napra. A 2000 kcal meglett, tartható, bár a fehérjebevitelt nem sikerült növelni. Annyi baj legyen, 10-12 napig nem akkora probléma, hogy nagyrészt zsírból és szénhidrátból kell létezni.   

Miért nem dehidratált ételeket viszünk?

Röviden: gyanúsak voltak. Aztán jobban megvizsgálva a felhozatalt, a gyanú bizonyossá vált… Nem éri meg. Gyakran úgy kell kinyomozni, hogy mennyi a kcal és a makrotápanyagok pontos értéke. Nincs kedvem nekem a kJoule-t kcalra konvertálni, fotóról leolvasni az adatokat, mert táblázatot már nem voltak hajlandóak feltölteni az oldalra. Még a Decathlon sem rakott ki egyértelmű, szöveges táblázatot. Ettől függetlenül nekiálltam konvertálni, fotókat nézni… és siralmas az eredmény. Elkérnek egy paradicsomlevesért 3000 Ft-ot, amiben van 167 kcal. Biztos finom és egészséges, nagyon kényelmes, biztosan vannak olyanok, akik 10-12 napos túrákon el tudnak szórni több tízezer Ft-ot. A 4camping kinálatában a 4-5 ezer Ft-os Adventure Menu értékei sokkal jobbak. Ha már valaki ezekben az ételekben gondolkodik, akkor jobban megéri, és csak pár ezer Ft-tal drágább. 

Étkezések gyakorisága

Reggel szoktunk enni, hogy ne útközben kelljen megállni. Az kitart elég sokáig. Napközben jöhet a szelet, a mandula és a pástétom. Ezekhez nem kell nagy megállás. Jó esetben délelőtt, délben és délután eszünk, de ha néhány percre se lehet megállni, mert olyanok a körülmények, akkor is kibírjuk. Este mindenképp meleg vacsora lesz, azon nem érdemes spórolni. Ha napközben csúszik az étkezés, akkor általában a halpástétomból is vacsora lesz. 

Összegzés

Nem egyszerű viszonylag változatos menüt összerakni, de nem lehetetlen. Érdemes utánajárni, miben mennyi tápanyag van, mert meglepő különbségek lehetnek akár egy gyártón belül is. Nem rossz ötlet előbb otthon kipróbálni új ételeket, ne a túrán legyen valamilyen kellemetlen meglepetés. Se a szorulásos, se a hasmenéses tünetek nem jók, főleg ha még messze van a cél.

Scroll to Top